Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis miercuri să mențină rata de politică monetară la 5,25% pe an, oprind seria de reduceri consecutive de dobândă începută în noiembrie anul trecut, poziție anticipată de analiști după căderea Guvernului Ungureanu, săptămâna trecută.
Totodată, conducerea BNR a decis menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei și în valută ale instituțiilor de credit, la 15% și 20%.
BNR reafirmă că va urmări gestionarea adecvată a lichidității din sistemul bancar;
Înainte de căderea Guvernului Ungureanu, analiștii anticipau că banca centrală va continua seria de reducere a dobânzii cu 0,25 puncte procentuale, începută în luna noiembrie a anului trecut.
Odată cu trecerea moțiunii de cenzură și anunțul privind formarea guvernului de către USL, sub conducerea lui Victor Ponta, majoritatea analiștilor și-au schimbat prognozele și au mizat pe o decizie mai precaută a BNR, cel puțin până la instalarea viitorului cabinet.
O poziție cheie în structura guvernamentală schițată de Victor Ponta o va ocupa prim-viceguvernatorul BNR, Florin Gerogescu, acesta urmând să preia atât Ministerul Finanțelor, cât și funcția de vicepremier.
Așteptările analiștilor s-au modificat mai ales după ce s-au văzut presiunile puternice manifestate pe piața valutară imediat după anunțul privind căderea Guvernului Ungureanu. Cotațiile au atins valori maxime istorice atât vineri, cât și în ședința de luni. În aceste două ședințe cursul a urcat de la 4,3750 lei/euro la 4,4150 lei/euro
Chiar în timpul ședinței CA de politică monetară de miercuri dimineață, cursul a deschis în urcare, atingând un nou maxim istoric, de 4,314 lei/euro, după care a început să scadă, potrivit dealerilor, ca urmare a intervențiilor BNR.
Banca centrală a redus dobânda cheie cu un punct procentual la cele patru ședințe CA care au avut loc în perioada noiembrie 2011 – martie 2012, iar rata este acum la un minim istoric.
Rata inflației a căzut la minime istorice din toamna anului trecut, după dispariția efectului de bază al majorării TVA de la 19% la 24% în iulie 2010.
În aceste condiții, banca centrală a început în luna noiembrie un ciclu de reducere a ratei dobânzii de politică monetară și de adecvare corespunzătoare a condițiilor lichidității.
CA al BNR a analizat și aprobat raportul trimestrial asupra inflației, document care va fi prezentat publicului într-o conferință de presă organizată în data de 8 mai 2012.
Ovidiu Tempea, [email protected]